Bauturi italiene – Bauturi digestive – Aperol, Cinzano, Campari

Italienii nu sunt renumiti doar pentru faimoasele lor preparate delicioase, felurile de mancare iconice si vinuri excelente, ci si pentru multele bauturi digestive. Bauturile italiene tipice (alcoolice) includ lichioruri, vermuturi, vinuri fortificate, vinuri de desert si grappas. Unele dintre ele sunt consumate ca aperitive, unele ca digestive, rareori ca ambele, iar unele sunt asociate cu anumite feluri de mancare sau folosite in prepararea mancarurilor.

“Aperitivo”

Un aperitivo este menit sa taie din pofta de mancare si, prin urmare, este de obicei uscat sau amar si slab in alcool. Exceptie fac faimoasele cocktail-uri italiene, care in Italia sunt de obicei consumate ca un aperitiv, dar pot fi totusi putin mai dulci, in functie de amestec. Ele sunt insa mult mai putin dulci decat cocktailurile internationale.

Martini, Cinzano, Campari si Aperol, sunt marci italiene de aperitive celebre care sunt folosite si ca ingrediente pentru cocktail-urile de dinaintea cinei.

Din punct de vedere etimologic termenul este legat de cuvantul latin aperire “de a deschide”. Cele mai multe faimoase aperitive italiene si cocktail-urile de dinainte de cina au un gust relativ amar (comparativ cu standardele internationale). Intr-adevar, bauturile amare stimuleaza ficatul, stimuleaza pofta de mancare pe parcursul mesei si optimizeaza digestia, rezultand o mai buna gestionare a nivelului zaharului din sange si a depozitarii grasimilor.

Bauturile dulci si cocktailurile, dimpotriva, au tendinta de a scadea apetitul, scad si eficienta metabolica, determinand organismul sa stocheze grasimea.

Vermut – este un vin aromatizat, cu un continut de alcool cuprins intre 15,5% si 22%, un ingredient prim al mai multor cocktailuri. Retineti ca termenul italian “vermut” este rezervat in mod legal bauturilor cu un continut de alcool de cel putin 15,5% si 18% pentru cele uscate. Deoarece majoritatea soiurilor de Martini au un continut de alcool de 14,4%, termenul “vermut” nu mai apare pe sticle.

Bauturi digestive

Digestivii populari italieni sunt grappa, amaro si amaretto, centerba, strega, genpi si sambuca. Prin definitie, “digestivo” este o bautura servita la sfarsitul unei mese pentru a stimula digestia. O mare varietate de bauturi digestive sunt disponibile in Italia, de la bauturi alcoolice, cum ar fi grappa, pana la lichioruri si alcool infuzat cu ierburi.

Amaro este un lichior aromatizat, deci echivalentul unui vermut, dar cu lichior in loc de vin. Cele mai multe bauturi Amaro sunt amare, dar si dulci, uneori siropuri, desi exista si bauturi Amaro uscate, cum ar fi Amaro Averna, produsa in Sicilia. Procesul de productie consta de obicei in doua faze: infuzia, in timpul careia aromele diferite se lasa la macerat in alcool, se amesteca cu sirop de zahar si se distileaza. In general, continutul de alcool al acestei bauturi este cuprins intre 27% si 42%.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0
Cum sa bei vinCocktailuri cu bourbon, whisky, gin
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}