6 alimente care nu se combina cu vinul

Alimente ce nu se combina cu vinul

Probabil ca multi dintre voi ati auzit vreodata, pe undeva, ca vinul rosu si ciocolata merg mana in mana. Si probabil foarte putini dintre voi stiati ca de fapt nu este deloc asa.

Exista multe motive si destul de logice pentru care anumite alimente nu se consuma cu vin sau cu un anumit tip de vin. O data ce cunoasti motivele pentru care alimentele pot influenta in rau gustul vinului, va fi usor sa asociati alimentele cu anumite tipuri de vin.

Noi te vom ajuta sa combini vinul cu 6 alimente despre care am putea spune ca sunt mai dificile din acest punct de vedere. Si, nu iti face griji, exista un vin si pentru ciocolata. Nu cel vinul rosu, insa exista!

Imbinarea perfecta intre un aliment si un soi de vin se realizeaza in momentul in care aceste doua produse, impreuna, creeaza o mai buna degustare si o aroma mai echilibrata decat ar face-o fiecare produs individual.

O imbinare horror se realizeaza in momentul in care produsele impreuna au ca rezultat un dezechilibru de aroma care nu va vor lasa un gust prea placut. Si tot ce se poate sa nu mai doriti a incerca din nou aceasta combinatie.

Noi am ales 6 alimente greu de combinat cu vinul. Acestea sunt: ciocolata, branza albastra, sparanghel, sushi, sos soia, varza de Bruxelles.

 

1.Ciocolata

Ciocolata confera o multime de senzatii, cum ar fi: grasime, dulceata, aroma, textura. Cand inchei aceste senzatii cu degustarea unui vin rosu, senzatia de dulceata nu se va mai resimti deloc si vor lasa o aroma dura si o nota acra de vin. Ba, mai mult, aromele fructate de mure sau cirese, din vin, se pierd in aroma excesiva de ciocolata. Exista totusi unele cazuri in care aceste doua produse merg impreuna, de exemplu, in cazul combinarii vinului rosu cu ciocolata alba.

Vinuri care se potrivesc cu ciocolata

  1. Alegerea clasica cu trufe si mousse de ciocolata este Late Bottled Vintage Port.
  2. Exista un minunat vin rosu spumant din Italia, numit Brachetto d’Acqui, care se va imbina de minune cu deserturile de ciocolata cu fructe.
  3. Vin Santo Rosso si un vin dulce Amarone, numit Recioto della Valpolicella, merg bine cu deserturi de portocale si ciocolata.

 

2.Varza de Bruxelles

Notele de pamant si aromele de sulf din varza de Bruxelles creeaza probleme la asocierea sa cu vinurile.Motivul pentru care varza de Bruxelles face ca gustul vinului sa fie rau este reprezentat ca la in acest soi de varza exista compusi organosulfati care imita gustul vinului. Acesti compusi se gasesc la diferite niveluri in usturoi, broccoli, conopida și sparanghel.

Vinuri care se potrivesc cu varza de Bruxelles:

  1. Vinuri biodinamice albe și “portocalii” cu arome de nucă, cum ar fi Savenneires.
  2. Muscadetul Francez face o treaba bună datorit gustului sau, care transcende arome tipice de vin alb.
  3. Grüner Veltliner dintr-o epoca mai veche are darul de a face un compliment legumelor mai amare, orientate spre sulf.

 

3. Sparanghel

Acesta prezinta aceeasi problema ca si a compusilor de sulf din varza de Bruxelles. Cu toate acestea, de aceasta data exista o diferenta, data de erbacee verde si cauzata de existenta clorofilului in legume. Cu cele mai multe legume verzi puteti combina un vin alb, cum e Sauvignon Blanc, dar in cazul sparanghelului acest lucru nu va functiona.

Vinuri care se potrivesc cu sparanghelul:
Fino, Oloroso sau Manzanilla Sherry Acesta va adauga arome de nuci subtile la un vas de sparanghel. Incearcă unul dintre aceste tipuri devin cu crema de supa de sparanghel.

4.Branza albastra

In timp ce cele mai multe branzeturi se pot combina cu usurinta cu vinul, branza albastra e mai dificila. Acest lucru se intampla, cel mai probabil, din cauza unui compus numit  alcan-2-one, care se gaseste si in muschiul de mlastina (Nummy). Parfumul acestor tipuri de branzeturi ofera un gust neplacut vinurilor seci.

Vinuri care se potrivesc cu branza albastra:

Ai nevoie de un vin dulce si cu gust intens pentru a contrabalansa branza albastra. Una dintre cele mai bune combinatii cu branza albastra o face vinul Porto. In aceasta asociere, aroma de pamant a branzei este anulata de aciditatea vinului. Alte combinatii bune ar face Zinfandel, Shiraz sau, probabil, un vin alb dulce pentru deserturi.

5.Sushi

Pestele crud, algele marine si susanul se imprietenesc mai greu cu vinul. In cazul pestelui au fost realizate studii in Japonia pentru a arata de ce nu se potriveste cu vinu. Studiile au aratat ca vinul rosu avand canitati mici de fier s-ar fi amestecat cu uleiul din peste, lasand astfel un gust metalic.

Vinuri care se potrivesc cu sushi:

1
. Incearca un Gruner Veltliner din Austria.

2. Un Saugvignon Blanc face o pereche foarte buna cu sushi.

3. Pinot Blanc italian.

 

6.Sos de soia

Sosul se soia se face din boabe de soia fermentate, grau si sare. Mirosurile de soia amintesc de boabe de grau, iar aroma are un gust umed, acru si sarat. Sosul de soia trebuie combinat cu un vin nu atat de acru, pentru ca deja are sosul acest gust acru. Din fericire, aroma sarata a sosului pot face deliciul vinului.

Vinuri care se potrivesc cu sosul de soia

 1. Spumant Moscato sau Brachetto d’Acqui cu gust dulce-sarat.
 2. Cannoun din Sardegna sau Aglianico de Vulture din Basilicata.

Prin aceste recomandari speram ca v-am ajutat sa intelegi mai bine ce alimente sa nu combinati cu vinul. Va invitam sa incercati colectia noastra de vinuri ce cu siguranta va vor incanta prin gustul lor unic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *